HOME TUTO BIES ASK

7 March 2012

Memutihkan kulit Muka dengan gula

Asalamualaikum w.b.t + Salam sejahtera .
Hope this day is the best than yesterday !


Hari ini yaya nak share tips sikit dari Mr.Google .

#Gula pasir tau jangan gula merah pulak

Ramai yang mahu memutihkan muka kan . Sampai sanggup memakai bedak sampai 2 inci untuk menampakkan kita putih . Ehh , Tanak ngaku pulak ? Hehe ,

Proses ini dinamakan pengelupasan . Dimana diyakini membantu mencerahkan kulit anda . Hanya pakai GULA PASIR pun dah cukup.

Oke , jom kita mencuba nya .

1.Basuh dan bersihkan muka dulu dengan air yang bersih .

2.Lapkan muka dengan tisu basah . Klau tkde , pakai tuala lembut yang bersih.

3.Campurkan sudu gula pasir dengan pencuci muka yang biasa korang pakai .

4.Sapukan campuran yang tadi tu ke muka korang secara lembut .

5.Sambil sapu-2 tu , urut kulit korang secara membulat dalam 5-10 mnit .

6. Biarkan selama 10 minit ,

7.Lepas itu , bilas muka korang untuk menghilangkan sisa gula tadi .

8.Akhirnya , bilas muka korang kali kedua dengan air sejuk bagi menutup liang pori yang terbuka .

Amalkan cara ini seminggu sekali , sehingga kulit korang nak secerah mana pun .

Selamat mencuba ! .

13 comments:

Lily said...

Tips yg berguna. Nk cubalah nnti :)

Faqihah Husni said...

Terbaik!

Fatin Najwa said...

Wow ! Tak pernah cuba lagi yang ni . Thanks for sharing :D Muka sy jadi gelap sbb slalu berpanas bwk moto . Dah pakai macam2 tak jadi cerah cam dulu . Huhu

Boni JLL3 said...

campur sudu dengan krim pencuci muka? hurm,nak kene try ni..

p/s :- follow sini

Fittriah Alieya said...

Nk cuba ! nk cuba ! hahah . moga menjadi . kihkihkih ..

YASMINN said...

Tapi kalau tak guna pembersih muka ? Letak je gula tu ? Tak boleh eh xD

shiema sufian said...

nice tips (:

Iswilma said...

waw ! nak trylah jugak :) thanx for sharing kak yaya :D

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

nk try ler:)

dee anaa said...

TQ awak . dpt saya recommen dgn cuzzy saya yg akan balik dri PLKN next week :) syg awak :3 hiw hiw

Anonymous said...

siapa yg dh try,,,kongsi2 lew erk

ammelia yusoff said...

eh, selalu buat macam ni sebagai skrub. taktau pulak boleh putihkan muka. hehehe 2 in 1 :)

Siti Farhahnis said...

Good tips. Far nak cuba jugalah kalau macam tu. Tapi ada kesan kat muka ke kalau pakai cara nie?