HOME TUTO BIES ASK

25 March 2013

Bebola dalam air tak selamat diminum ..

Asalamualaikum w.b.t + Salam sejahtera .
Hope this day is the best than yesterday ! 



"Mendengar hasil penelitian University Hospital Aachen Jerman, mungkin membuat kita tidak lagi tergoda dengan segarnya bubble tea atau bubble drink. Bebola lembut yang menjadi daya pemikat minuman ini dilaporkan mengandungi bahan kimia yang boleh mengakibatkan barah

Bukan sekadar wujudnya karsinogen biphenyls aspolychlorinated, ada juga bahan lain seperti styrene, acetophenone dan brominated yang mana seharusnya bahan itu tidak ada dalam bahan makanan. Menurut pengkajinya, Manfred Moller bahan tersebut secara perlahan akan mengganggu kekebalan tubuh, gangguan sistem reproduksi, kerosakan sistem saraf dan kekacauan sistem endorkin


Menghisapnya melalui sedutan yang besar, bebola kenyal itu akan masuk ke saluran pernafasan dan paru-paru. Atas faktor kesihatan, Jerman sudah mula memperingatkan masyarakat untuk menghindari produk itu."



Jadi sekarang ni macam mana? Sejauh mana kebenarannya, masih tak dapat dikenal pasti. Tapi bila aku google satu-satu nama bahan kimia tu, memang agak ngeri jugaklah efeknya. Cuma, ada sesetengah pendapat mengatakan, di Malaysia bubble-nya diperbuat daripada sagu. Sebab tu perlu direbus dahulu. Tapi, entah. Kita pun tak pasti. Kalau bubble yang di Jerman sama macam di Malaysia, pihak berwajib perlu jalankan kajian dan segera ambil tindakan. 



SOURCE :  COKLATEYES

2 comments:

Fazi Isma said...

info yang menarik tp betul ke??

bazilah abu hassan said...

oh mai! sedap la jelly dalam chat time ni. tapi bahaya eh? sob sob. kene brenti. :(