HOME TUTO BIES ASK

4 February 2012

TUTORIAL : SETTING ASAS

Asalamualaikum w.b.t + Salam sejahtera .
Hope this day is the best than yesterday !

Antara perkara yang berkaitan dengan setting bagi sesebuah blog adalah tajuk blog, berapa bilangan entri, siapa yang boleh komen, dan lain² yang akan diterangkan di bawah.Untuk entri ini, setting merangkumi basic, formatting dan publishing. Ini kerana 3 perkara ini boleh dianggap bahagian setting yang paling utama bagi sesebuah blog. Beberapa setting asas yang perlu diketahui oleh seorang blogger adalah seperti berikut.

BASIC :

Title : Title akan ditunjukkan pada bahagian atas browser apabila sesebuah blog dibuka

Description : .Berkaitan dengan apa kandungan sesebuah blog. Boleh dimasukkan sehingga 500 huruf. Contoh tutorial blog , perjalanan hidupku, inilah kisah aku dan lain².

FORMATTING :


Show : Bilangan entry di muka blog . Biasa nya sampai 5 untuk mempercepatkan loading blog .

Date Header Format : Pilih lah mana-2

Time zone : Seelok-2nya pilih (GMT +8.00)Kuala Lumpur

Comments :

Comment : Show , Jika ada pengunjung mengkomen , komen akan dipaparkan dibawah entry

Comment form placement : Kedudukan ruangan komen untuk sesebuah entri. Kebiasaan blogger akan pilih samada pop-up window atau embedded below post. Walau bagaimanapun, tidak semua template boleh gunakan embeded below post.

comment moderation : Bergantung kepada pemilik blog. Jika mahu komen pengunjung terus dipaparkan,pilih never. Tetapi jika mahu komen dari pengunjung 'ditapis' dahulu oleh pemilik blog, pilih always.

Setting untuk sesebuah blog boleh diubah bila-bila masa mengikut kehendak pemilik blog.
Walau bagaimanapun,adalah penting untuk cuba kekalkan setting yang dibuat untuk menyenangkan pemilik blog dan juga pengunjung.

No comments: